Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Hygientips

Goda råd

Några goda råd för att minska risken att bli sjuk av mat.

Tänk på att:
  • tvätta händerna och diska skärbrädor och redskap noga
  • byt disktrasa ofta
  • ha olika skärbrädor för kött och grönsaker
  • skilj på råvaror och tillagad mat
  • ha rätt temperatur i kylskåpet
  • kyl snabbt ned lagad mat som inte ska ätas genast
  • mat ska upphettas ordentligt
  • undvik att äta mögliga livsmedel


Det finns några livsmedel där man bör vara extra uppmärksam t.ex. kyckling som kan innehålla Campylobacter, en bakterie som dör vid upphettning till + 70º C. Hemmagjorda sillinläggningar (fel proportioner mellan salt, ättika och socker) kan orsaka tillväxt av Clostridium botulinum, en bakterie som kan bilda ett extremt giftigt nervgift.



Vill du veta mera så gå in på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se Det har också gjorts en del studier på området på vår egen institution IKV t.ex. "Hygien och konsumenter" . Du kan hitta den på vår hemsida www.ikv.uu.se.