Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Ordlista

»Alla - A- B- C- D- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- Q- R- S- T- U- V- W- X- Y- Z- Å- Ä- Ö


Allumettes
Skuret i tändsticksform.
Ansa
Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker.
Au four
Tillagning i ugn.
Bena ur
Ta bort ben från fågel, kött eller fisk.
Blanchera
Lägga ett livsmedel i kokande vatten och koka upp, därefter snabb avkylning.
Blåkoka
Koka fisk med tillsats av ättika eller vinäger.
Blötlägga
Lägg ett torkat livsmedel, t.ex. ärter, bönor eller lutfisk i vatten före tillagning.
Bottenredning
Reda en vätska genom att först smälta smör i en kastrull, sedan tillsätta mjöl (oftast vetemjöl) och därefter under omrörning späda lite i taget med vätskan och låta koka någon minut. Du kan också reda en vätska genom att vispa ut mjölet i lite kall vätska och därefter tillsätta resterande kall eller varm vätska och låta alltsammans koka upp under omrörning.
Bryna
Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg.
Bräcka
Att steka lätt (medelvärme) och hastigt utan fett. Lax, korv och rökt skinka är exempel på sånt som passar att bräcka.
Bräsera
Bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.
Bröa
Strö ett tunt lager ströbröd i en smord bakform, så att kakan inte fastnar i formen.
Cajsa Warg-griljering
En kryddblandning bestående av kryddnejlikor, kryddpepparkorn, rosmarin, mejram och lagerblad.
Cicelera
Dekorera och skära ut mönster med spetsen på en vass kniv. Det kan också vara ett sätt att skära i kanten på kött eller korv för att det inte ska kupa sig vid stekning.
Cocotte
Ugnsfast portionsform i porslin med raka sidor.
Consommé
Finare klar buljong, klar soppa efter kött och fågel. Historiskt även om fisk och grönsaker.
Crème caramel
Brylépudding
Crêpes
Små tunna pannkakor som använs både till förrätter och desserter. Innehåller ofta någon form av fyllning.
Dashi
En buljong som är grunden i många japanska rätter, t ex misosoppa.
Eftersteka
Fortätta stekningen på svag värme av ett redan brynt livsmedel, med eller utan vätska (använd lock om du eftersteker i vätska).

>1< - 2 - 3 - 4 - 5
   (110 ord på 6 sidor)   Nästa >  Sista >>