Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Traditionellt surdegsbröd

Huvudingrediens:Rågmjöl
Kategori:Bröd
 
 
Ett kompakt vackert bröd med fin färg. Det har en fin rågdoft och smakar lagom syrligt. Skorpan ger ett bra tuggmotstånd och inkråmet är saftigt.

Traditionellt surdegsbröd

En sats ger: 2 limpor

Ingredienser Vikt Mängd
Dag 1 kväll
fingervarmt vatten, 37 grader 300 g 3 dl
surdegsgrund 100 g -
rågmjöl 150 g 3 dl
Dag 2 morgon
fingervarmt vatten, 37 grader 300 g 3 dl
rågmjöl 150 g 3 dl
Dag 2 eftermiddag
fingervarmt vatten, 37 grader 300 g 3 dl
salt 21 g 3 tsk
vetemjöl 150 g 2,5 dl
rågmjöl 300 g 6 dl
  Anvisningar
    Dag 1 kväll
  1. Blanda vatten och surdegsgrund och tillsätt rågmjölet. Det går bra att blanda med visp.
    Dag 2 morgon
  1. Tillsätt vatten och vispa i rågmjöl i föregående dags blandning. Täck över!
    Dag 2 eftermiddag
  1. Ta undan 1 dl surdeg och spara till nästa bak!
  2. Blanda vatten, salt och mjöl. Arbeta degen väl med en träslev. Degen kanske verkar kladdig men det är rågdegar.
  3. Låt degen jäsa minst 1 timme. Värm 2 bakformar (cirka 1,5 l) med hett vatten. Torka ur dem och smörj dem väl.
  4. Klicka ner degen i formarna. Fyll dem till två tredjedelar. Strö lite rågmjöl över och täck med plastfolie.
  5. Låt degen jäsa upp till kanten eller tills det syns små hål i degen. Det tar runt 1 timme, men kan variera p.g.a. värmen i köket och hur bra jäsningsprocessen kommit igång.
  6. Sätt in en långpanna i botten av ugnen och värm ugnen till 250 grader.
  7. Ställ formarna på galler mitt i ugnen och slå en halv deciliter vatten i långpannan så att det förångas.
  8. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda i cirka 1 timme. Man kan ta ut bröden ur formarna och grädda på galler de sista 10 minuterna.
  9. Täck bröden med handduk och låt svalna på galler till nästa dag.
 

Variation på tillagning

Det är gott att tillsätta 2 deciliter russin och/eller solrosfrön i den färdiga degen.
En del recept utesluter steget som rubriceras "dag 2 morgon" samt jäsningen av brödet i formen. Det tycks gå lika bra.

Allergianpassning

Gluten: Innehåller gluten.

Laktos: Laktosfri