Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:
Baguette

Huvudingrediens:vetemjöl
Kategori:Bröd
 
 
Dessa baguetter har en härlig arom, kanprig skorpa och mjukt inkråm. Det tar två dagar innan det är klart. Härligt att servera på en buffé.

Baguette

En sats ger: 6 baguetter eller 25 kuvertbröd

Ingredienser Vikt Mängd
vetemjöl 225 g 3,75 dl
vatten 150 g 1,5 dl
jäst 5 g
salt 5 g 0,5 tsk

vetemjöl 450 g 7,5 dl
vatten 300 g 3 dl
jäst 10 g 0,25 st
ljus sirap 10 g 7,5 krm
salt 7 g 1 tsk
  Anvisningar
  1. Dag 1
Blanda alla ingredienser utom saltet i en vid bunke eller matberedare. Arbeta degen med maskin i fem minuter eller för hand i ca åtta minuter.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca fem minuter. Plasta bunken och ställ svalt över natten, 12-20 timmar.
  3. Dag 2
Tag fram degämnet från dagen innan och tillsätt allt utom saltet. Upprepa tillvägagångssättet från dagen innan. Arbeta först degen i ca fem minuter med maskin eller för hand.
  4. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare tio minuter. Låt degen vila dragfritt i två timmar.
  5. Dela degen i sex lika stora delar och forma till baguetter. Önskas små kuvertbröd delas degen i 25 bitar och trillas till kuvertbröd.
  6. Lägg baguetterna på bakplåtspapper och vik gärna papperet så bröden får stöd underifrån. De jäser då bättre och blir runda i botten. Täck bröden med bakduk och låt jäsa en till två timmar.
  7. Värm ugnen till 250 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten på botten i ugnen. Bröden får då en frasigare skorpa. Grädda i 10-25, beroende på brödens tjocklek. De ska få rejält med färg och låta ihåliga när man knackar på dem.
 

Variation på tillagning

Brödet kan även smaksättas med nötter, frön, oliver eller soltorkade tomater.