Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Ugnsbakad lax med fetaost och rostade rotfrukter

Huvudingrediens:Lax, potatis
Kategori:S.M.A.R.T.-mat, Bufférätter, Mat och fysisk aktivitet
Energi/portion:915 kcal
Läs mer »
 
En energirik rätt som lämpar sig som ensamrätt eller som en bufférätt.

Ugnsbakad lax med fetaost och rostade rotfrukter

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
potatis, okokt 240 g 2,75 st
palsternacka 140 g 1 st
morot 140 g 2,25 st
rapsolja 10 g 10 krm
laxfilé 240 g -
citronjuice, färskpressad efter smak
matlagningsyoghurt 80 g 0,75 dl
fetaost, 25% 60 g -
örtkryddor provençale, djupfrysta 20 g 4 msk
peppar efter smak
salt efter smak
  Anvisningar
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter och skär dem i tumtjocka stavar. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form eller i en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Häll över olja, salt och peppar och blanda väl. Baka i ugnen i cirka 20-30 minuter.
  3. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt och salta och peppra samt droppa lite citronsaft över.
  4. Smula fetaosten och blanda med yoghurten tillsammans med örtkryddorna.
  5. Bred blandningen ovanpå laxen och lägg den sedan ovanpå rotfrukterna. Minska ugnsvärmen till 200 grader och baka vidare i cirka 10-20 minuter beroende på hur stor laxbiten är.
  6. Servera hela fatet eller plåten. Servera gärna med en kall rödbetssallad och ett brytbröd. Avsluta måltiden med en frukt.
 

Variation på tillagning

Välj ekologiskt odlad lax för S.M.A.R.T. alternativ

Allergianpassning

Gluten: Byt brödet mot ett glutenfritt alternativ.

Laktos: Välj laktosfri yoghurt och ost.