Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Svensk sushi

Huvudingrediens:potatis
Kategori:Festligt, Bufférätter
Energi/portion:178 kcal
Läs mer »
 
En somrig svensk variant av sushibitar i två olika utförande.
En med smak av lax, rom och citron den andra av sill och rödlök som ger en härlig sommar känsla.

Svensk sushi

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
färskost, naturell 100 g -
gräslök, färsk 20 g 20 msk
pepparrot, färsk 10 g -
citronjuice, färskpressad efter smak
salt efter smak
peppar efter smak

Inlagda morötter
morot 240 g 4 st
ättika 100 g 20 msk
strösocker 60 g 4 msk
vatten 100 g 1 dl

potatis, fast sort, okokt 400 g 4,5 st
kallrökt lax 100 g -
matjessillfilé 140 g 3 st
löjrom 0,25 g 0 krm
purjolök 10 g

Till garnering
gräslök, färsk efter smak
rödlök efter smak
citron, rivet skal efter smak
  Anvisningar
  1. Finhacka gräslöken. Blanda alla ingredienser till gräslöksröran i en skål. Tillsätt citronsaft, salta och peppra efter smak. Förvara i kylen medan övriga moment görs klart.
  2. Skär moroten i lövtunna skivor med en potatisskalare. Blanda ättikan, sockret och vattnet i en skål. Lägg ner den rivna moroten i vätskan och låt stå i kylen tills det är dags för servering.
  3. Tvätta potatisen noggrant. Skala och koka potatisen i vatten som precis täcker potatisen. Koka tills den nästan är klar och fortfarande är relativt fast i texturen. Lägg ner i kallt vatten och låt svalna. Dela potatisen på längden till två halvmånar och skär de till lagom stora portionsbitar.
  4. Ta fram gräslöksröran ur kylen och bred på ett rikligt lager på potatisbitarnas ovansida.
  5. Skär laxen och sillen i lagom stora skivor så de passar över potatisen och lägg fisken över gräslöksröran.
  6. Toppa laxen med en rom. Lägg en klick gräslöksröra och fint hackad rödlök på sillen. Riv citronskal med sest- eller rivjärn och garnera tillsammans med lite gräslök.
  7. Koka upp lite vatten i en kastrull.
  8. Skölj purjolöken noga. Skär den i 0,5cm tunna snören och doppa dessa snabbt i det kokande vattnet för att de ska bli mjuka och mer formbara. Knyt därefter purjolöken runt laxsushin.
  9. Ta upp den inlagda moroten ur lagen och servera tillsammans med sushin.
  10. Ska sushin serveras vid ett senare tillfälle bör denna förvaras i kylen vid en temperatur på max +2 grader och helst inte mer en ett dygn.
 

   

Allergianpassning

Gluten: Rätten är glutenfri.

Laktos: Byt ut färskosten mot ett laktosfritt alternativ.