Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Vårig jordärtskocka med sting serverat med rosenbröd

Huvudingrediens:Jordärtskocka
Kategori:Snabblagat, S.M.A.R.T.-mat, Festligt, Vegetariskt
Energi/portion:834 kcal
Läs mer »
 
En sötsyrlig jordärtskocksoppa med smak av fänkål och chili. Passar utmärkt som förrätt till en vegetarisk festmeny eller som en lättare lunch.

Vårig jordärtskocka med sting serverat med rosenbröd

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
Rosenbröd
jäst 6.6 g
vatten 66,6 g 0,75 dl
rapsolja 6,6 g 6,5 krm
salt 0,92 g 0,5 krm
strösocker 2 g 2 krm
vetemjöl 120 g 2 dl
ägg 10 g 0,25 st
vallmofrö efter smak
Jordärtskocksoppa med krutonger
vitt bröd - 1 skiva
jordärtskocka 100 g 3,5 st
gul lök 14 g
fänkål 40 g
flytande margarin till stekning
fänkål, torkad 0,5 g 2 krm
buljong 125 g 1,25 dl
vitt matlagningsvin 26 g 0,25 dl
päron 62 g 0,5 st
matlagningsgrädde 30 g 0,25 dl
salt efter smak
svartpeppar efter smak
dragon efter smak
chilipulver efter smak
timjan, färsk efter smak
  Anvisningar
  1. Smula sönder jäsen i en degbunke.
  2. Värm vatten och oljan i en kastrull till fingervärme (37 C).
  3. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt sedan salt, socker och resten av vätskan.
  4. Blanda ner lite mjöl i taget under kraftig knådning tills degen släpper kanterna i degbunken.
  5. Strö över lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40-60 minuter.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt tills alla luftbubblorna försvinner.
  7. Dela degen i portionstorlekar. Rulla varje deg till en rund bulle.
  8. Klipp ett kryss i toppen av varje bulle.
  9. Placera bullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 20-30 minuter.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med vallmofrön.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter på 250C tills de fått gyllenbrun färg.
    Jorsärtskocksoppa med krutonger
  12. Skär bort kanterna från brödskivorna och dela dem i små kuber.
  13. Rosta dem lätt i en torr och het teflonpanna i några minuter tills de fått gyllenbrun färg.
  14. Låt svalna.
  15. Skala jordärtkockorna och löken.
  16. Hacka löken och fänkålen fint. Skär jordärtkockorna i små kuber.
  17. Fräs jordärtkockorna, löken och färkålen i flytande margarin tillsammans med fänkålsfrön i en kastrull.
  18. Tillsätt matlagningsvin och buljong.
  19. Låt koka i cirka 10 minuter tills jordärtskockorna blivit mjuka.
  20. Skala och hacka päronet i små bitar.
  21. Mixa päronet tillsammans med resten av soppan till slät konsistens i en matberedare.
  22. Häll tillbaka soppan till kastrullen och tillsätt matlagningsgrädden. Låt koka upp.
  23. Smaka av med salt, peppar, dragon och chili.
  24. Garnera med färsk timjan och krutongerna. Servera!
 

   

Allergianpassning

Gluten: Byt brödet mot ett glutenfritt alternativ.

Laktos: Stek grönsakerna i ett mjölkfritt margarin och använd laktosfri matlagningsgrädde.