Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Ugnsstekta betor med höstkornotto toppad med rostade solroskärnor och fetaost.

Huvudingrediens:Betor, korn
Kategori:Vegetariskt
Energi/portion:370 kcal
Läs mer »
 
En färgrik rätt med många olika texturer.

Ugnsstekta betor med höstkornotto toppad med rostade solroskärnor och fetaost.

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
korngryn, okokta 200 g 2,75 dl
kantarellfond 0,25 g 0 krm
rödbeta 360 g 3,5 st
olivolja 6 g 6 krm
persilja, färsk 10 g 1 dl
Ört- och vitlöksolja
basilika, färsk 10 g -
persilja, färsk 10 g 1 dl
vitlök 2 g -
olivolja 20 g 1,5 msk
salt efter smak
svartpeppar efter smak
Tillbehör
solrosfrön 10 g 1 msk
fetaost, 25% 40 g -
ruccola 50 g -
  Anvisningar
  1. Sätt ugnen på 175 ºC.
  2. Koka kornet enligt anvisningarna på förpackning och tillsätt kantarellfond alternativt grönsaksfond eller buljong i vattnet.
  3. Skölj, skala och skiva betorna i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en oljad ugnsplåt och pensla betorna lätt med olja (salta eventuellt). Betorna ska vara i ugnen cirka 20 min. De ska vara mjuka men ge tuggmotstånd.
  4. Gör örtoljan genom att skölja basilikan och persiljan och blanda i en mixer med vitlöken, oljan och lite salt. Mixa 1-2 min. Ställ den färdiga örtoljan kallt.
  5. När kornet har kokat klart, blanda i den grovhackade färska persiljan.
  6. Förbered serveringen genom att rosta solroskärnorna försiktigt i en torr panna, smula/dela fetaosten och skölja ruccolan.
  7. Lägg upp kornotton på en tallrik, strö över solroskärnorna. Lägg de stekta skivorna av betorna som en solfjäder eller liknande runt kornotton och toppa med fetaosten och ruccolan. Servera örtoljan i en skål bredvid.
 

Variation på tillagning

Kantarellfonden kan bytas ut mot grönsaksfond.
Använd gärna olika betor, t.ex. polka, gula och röda. Det går också bra att använda andra rotfrukter såsom palsternacka och kålrot.

Allergianpassning

Gluten: Byt ut kornet mot quinoa eller råris.

Laktos: Äkta grekisk fetaost anses vara laktosfri.