Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:
Asiatiska fläskkarréspett med wokade grönsaker och råris

Huvudingrediens:Fläskkarré
Kategori:Snabblagat, S.M.A.R.T.-mat, Festligt, Exotiskt, Bufférätter
Energi/portion:1986 kcal
Läs mer »
 
En enkel men ändå festlig rätt med mycket smak.

Asiatiska fläskkarréspett med wokade grönsaker och råris

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
Marinad
soja 20 g 4 tsk
asiatisk fisksås 16 g 3 tsk
honung 30 g 1,5 msk
ingefära, färsk 10 g 2,5 tsk
vitlök 6 g -
chili,röd efter smak
färskpressad lime 30 g 2 msk

fläskkarré 180 g -

rapsolja 20 g 1,5 msk
Wok
morot 60 g 1 st
purjolök 20 g
rädisa 20 g 2 st
vitkål 60 g -
sockerärter 60 g 1,25 dl
Servera till
råris, okokt 70 g 1 dl
salt 1 g 0,5 krm
  Anvisningar
  1. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden i en skål. Spara lite av marinaden till serveringen. Vid användning av träspett bör dessa läggas i vatten innan användning.
  2. Skär fläskkarrén i bitar om cirka 2x2 cm. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Ställ åt sidan och låt det marinera i minst 30 minuter. Ska det marineras längre bör köttet förvaras i kylskåp.
  3. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Skala morot, ansa purjolöken samt vitkålen och skölj grönsakerna noga. Tänk på att använda en annan skärbräda än den som redan använts till det råa köttet. Skär morot, rädisa och purjolök i tunna skivor. Strimla vitkålen och låt sockerärtorna vara hela.
  5. Trä upp det marinerade köttet på spett. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och lägg ner spetten. Låt köttet steka på medelvärme i 8-10 minuter. Tänk på att vända spetten så att köttet blir genomstekt.
  6. Hetta upp resten av oljan i en annan stekpanna och fräs grönsakerna i 2-3 minuter beroende på hur krispiga grönsaker du vill ha. Lägg i vitkål och rädisa mot slutet och låt de bli varma.
  7. Servera grillspetten och de wokade grönsakerna med kokt råris och ringla lite av den sparade marinaden över ris och grönsaker.
 

Variation på tillagning

Istället för fläskkarré kan man grilla ett vegetariskt spett med till exempel champinjoner, zucchini, paprika, och lök. Det passar även bra att marinera kyckling. Ris kan bytas ut till glasnudlar som kan blandas i woken. Woken kan varieras i oändlighet beroende på säsong och vilka grönsaker som finns i kylskåpet.

Allergianpassning

Gluten: Måltiden innehåller soja, som beroende på märke kan innehålla gluten. Välj en sojasås utan gluten för en glutenfri måltid.

Laktos: Måltiden är laktosfri.