Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Laktovegetarisk Moussaka

Huvudingrediens:Sojafärs, Aubergine, Potatis
Kategori:Traditionellt, S.M.A.R.T.-mat, Vegetariskt
Energi/portion:640 kcal
Läs mer »
 
En god och miljömedveten moussaka utan laktos.

Laktovegetarisk Moussaka

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
potatis, fast sort, okokt 180 g 2 st
aubergine 160 g -
gul lök 50 g 0,5 st
vitlök 10 g -
rapsolja till stekning
sojafärs, fryst 200 g -
krossade tomater 250 g -
tomatpuré 15 g 1 msk
chilipulver efter smak
lättyoghurt, mild 160 g 1,5 dl
peppar efter smak
fetaost, 10% 75 g -
Tillbehör
bladspenat, färsk 16 g -
paprika, röd 55 g 0,5 st
morot, stor 75 g 0,5 st
rågbröd - 2 skivor
margarin efter smak
päron 250 g 2 st
  Anvisningar
  1. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Skölj och skala potatisen. Koka potatisen i 15 minuter.
  3. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över ett tunt lager salt. Låt skivorna ligga och dra i 15 minuter, skölj sedan bort saltet.
  4. Hacka lök och vitlök. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och fräs löken. Tillsätt sojafärsen och bryn några minuter till.
  5. Häll i den krossade tomaten i stekpannan. Tillsätt tomatpuré och chilipulver. Låt puttra under lock i 15 minuter.
  6. Stek under tiden auberginskivorna i rapsolja ca 2 minuter per sida.
  7. Skiva potatisen i tunna skivor. Varva sojafärsblandningen, aubergine och potatis i en ugnssäker form.
  8. Blanda ihop yoghurten och peppar. Fördela blandningen över formen och smula över fetaosten. Gratinera i ugnen i 20 minuter.
  9. Servera moussakan med sallad och bröd. Avsluta gärna måltiden med en frukt.
 

   

Allergianpassning

Gluten: Byt brödet mot ett glutenfritt alternativ.

Laktos: Byt yoghurten och smör mot ett laktosfritt alternativ.