Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Vegetarisk burgare med klyftpotatis och guacamole

Huvudingrediens:rödbeta, morot, kikärtor
Kategori:S.M.A.R.T.-mat, Festligt, Vegetariskt
Energi/portion:630 kcal
Läs mer »
 
En fräsch helgrätt med ekotänk

Vegetarisk burgare med klyftpotatis och guacamole

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
Klyftpotatis
potatis, okokt 240 g 2,75 st
oliv- eller rapsolja 7,5 g 7,5 krm
timjan, torkad efter smak
örtsalt 0,25 g 0 krm

Burgare
morot 70 g 1,25 st
rödbeta 70 g 0,75 st
gul lök 30 g 0,25 st
kikärter, konserverade 150 g 2,5 dl
ägg 30 g 0,5 st
majsstärkelse 4,6 g 8,5 krm
örtsalt 0,25 g 0 krm
vetemjöl 18 g 0,25 dl
oliv- eller rapsolja 7,5 g 7,5 krm

Guacamole
avokado 60 g 0,5 st
vitlöksklyfta 4 g 1 st
lättkvarg, laktosfri 60 g 0,5 dl
citronjuice, färskpressad 5 g 5 krm

Övriga tillbehör
bladspenat, färsk 10 g -
tomat 50 g 0,75 st
alfalfagroddar 20 g 1 dl
hamburgerbröd - 2 st

  Anvisningar
    Gör såhär:
  1. Tvätta och torka händerna. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Skrubba potatisen noggrant med en rotsaksborste och skär i klyftor. Ca 10-12 klyftor per potatis är lagom. Ringla olja över en plåt och lägg på potatisklyftorna. Rör runt försiktigt på plåten så att klyftorna blir jämnt inoljade. Krydda med timjan och örtsalt. Ställ in plåten med potatisklyftorna i nedre delen av ugnen.
  3. Skala morötter och rödbetor. Skölj dem och finriv dem, antingen på rivjärn eller i matberedare.
  4. Tvätta händerna och krama ut saften ur de rivna morötterna och rödbetorna. Samla upp saften i en skål eller tillbringare. Saften kan kylas för att sedan serveras som liten shot till förrätt.
  5. Skala den gula löken och skär i grova bitar. Häll av vätskan från kikärtorna och mixa dem i en mixer/matberedare tillsammans med löken till en jämn massa.
  6. Blanda lök- och kikärtsmixen med de rivna rotfrukterna. Tillsätt ägg, majsstärkelse och örtsalt. Rör om.
  7. Forma blandningen till burgare. Pressa ihop dem väl så att håller de ihop vid stekningen. Vänd burgarna i vetemjöl.
  8. Stek burgarna i olja på medelhög värme i ca 2-3 minuter på varje sida, tills de fått färg. Lägg burgarna på en ugnsplåt.
  9. Flytta plåten med potatisklyftorna högre upp i ugnen och sätt in plåten med burgarna under. Potatisklyftorna är klara då de fått lite färg (efter ca 30 min total tid i ugn). Burgarna behöver stå i ugnen ca 20 min. Förbered under tiden guacamolen och de övriga tillbehören.
  10. Mixa avocado, vitlök, kvarg och citronjuice till en jämn sås. Mer citron och vitlök kan tillsättas efter smak.
  11. Skölj bladspenaten, tomaten och groddarna noggrant
och skär tomaten i skivor.
  12. Ta ut potatisklyftorna och burgarna ur ugnen när de är klara och stäng av ugnen.
  13. Lägg in hamburgerbröden på eftervärme en liten stund för att de ska bli varma och få en rostad yta.
  14. Ta bröden ur ugnen och montera din burgare. Servera potatisklyftorna till burgaren.
Guacamolen kan läggas i burgaren eller användas som dippsås till potatisklyftorna
  15. Servera vatten (gärna med citron) som måltidsdryck, och glöm inte den näringsrika grönsaksjuicen soml förrätts-shot.
 

   

Allergianpassning

Gluten: Byt brödet mot ett glutenfritt alternativ.