Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Fläskfilé med höstens smaker

Huvudingrediens:Fläskfilé, rotfrukter, kantareller
Kategori:Traditionellt, S.M.A.R.T.-mat, Festligt
Energi/portion:380 kcal
Läs mer »
 
Ugnstekt fläskfilé med rotfrukter och kantareller, serveras med dragonsås och äppelsallad.

Fläskfilé med höstens smaker

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
fläskfilé 150 g -
salt 2,8 g 2 krm
svartpeppar efter smak
timjan, torkad efter smak
rosmarin efter smak
potatis, fast sort, okokt 100 g 1 st
morot 160 g 2,75 st
palsternacka 160 g 1,25 st
rödlök 50 g 0,25 st
rapsolja 19,5 g 1,5 msk
kantareller, färska 100 g 333,5 krm
lättcremé fraiche, laktosfri 50 g 0,5 dl
vatten 50 g 0,5 dl
grönsaksbuljongtärning 0.05 g
dragon efter smak
bladspenat, färsk 40 g -
äpple 60 g 0,5 st
salladslök 20 g 1 st
  Anvisningar
  1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop lite salt, svartpeppar, timjan och rosmarin och gnid in köttet med kryddorna. Låt köttet ligga och ta smak av kryddorna medan du tillagar rotfrukterna. Tänk på att tvätta händerna noga efter att du hanterat köttet samt använd olika skärbrädor och verktyg för att undvika korskontaminering.
  2. Skala rotfrukterna, skölj dem noggrant och skär dem i lagom stora klyftor och bitar. Bred ut dem på bakplåtspapper i en ugnsplåt och ringla över 1/3 av rapsoljan. Krydda med svartpeppar och timjan efter smak. Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.
  3. Hetta upp 1/3 av rapsoljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Placera köttet i en ugnsform och ställ in formen i ugnen tillsammans med rotfrukterna. Det tar ca. 20 minuter för köttet att bli genomstekt.
  4. Borsta noggrant av kantarellerna och stek dem på medelvärme i en 1/3 av rapsoljan tills de får lite färg och är mjuka.
  5. Blanda vatten och crème fraichen i en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongen. Blanda i dragon efter smak. Låt såsen sjuda i minst 5 min.
  6. Förbered under tiden salladen; lägg bladspenaten i en skål, hacka äpple och salladslök och strö över bladspenaten.
 

Variation på tillagning

För att ge rotfrukterna mer färg, höj temperaturen på ugnen till 225°C när köttet tagits ut.

Välj gärna närproducerade och ekologiska livsmedel.

Allergianpassning

Gluten: Tänk på att välja en grönsaksbuljong fri från gluten.

Laktos: Rätten är laktosfri. Tänk på att välja en grönsaksbuljong fri från laktos.