Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:
Buffé - mat för många

Det kan finnas många anledningar att anordna en buffé: olika helger, födelsedagar, examen mm. Det behöver inte vara svårt, allt handlar om noggrann planering. När man vet hur många gäster och vilka gäster som kommer samt var buffén ska serveras, kan man börja sin planering. Att ha ett tema för sin buffé kan vara trevligt men inte nödvändigt. Förslag på teman kan vara:

 • mat från ett land eller område som Italien, Arkadien eller Norrbotten
 • säsongsbetonat som vår, sommar, höst eller vinterbuffé
 • vegetarisk buffé
 • tidsenligt som stenålder, medeltid eller 60-tal

Att ha ett tema gör buffén mer strukturerad och det är lättare att välja recept. Det är också trevligt att dekorera buffén och borden, enligt temat. Det är helheten som gör intryck. En bra idé är också att informera gästerna om vilken mat som serveras. Detta kan man göra genom att skriva små trevliga skyltar som placeras bredvid varje maträtt. Där kan man också tala om om rätterna innehåller t.ex. laktos, gluten eller nötter.

Att hitta rätter och recept är inget problem men att välja i ett stort utbud kan vara svårt. Ett tips kan vara att hålla sig till två varma rätter av t.ex. kött, fisk, skaldjur, kyckling eller vegetariskt och kombinera dessa med ris, potatis, pasta eller couscous. Sedan kan man servera kalla tillbehör som såser, sallader, bönor och salsor. Ett gott och vackert bröd (se recept) är ett måste på en buffé. Om man väljer att servera efterrätt eller ej beror oftast på tid och kostnad. Det kan vara trevligt att servera något till kaffet t.ex. tårta, en mjuk kaka eller paj.

Ett problem som många upplever är hur mycket mat man ska  laga? Här kommer några faktorer att tänka på:

 1. vem är det som ska äta?
 2. vid vilken tidpunkt ska buffén serveras?
 3. hur ser kombinationen av rätter ut?

Det kan vara svårt att förutse hur mycket varje person äter av de olika rätterna, men sunt förnuft är en bra utgångspunkt. Känner man sina gäster vet man ofta vad de tycker om, annars kan man tänka på att män ofta äter mer än kvinnor. Man bör också beakta att barnen kanske helst äter mat som de känner igen.

Planering är A och O för att lyckas med sin buffé. När man bestämt vad som ska lagas och till hur många är det dags att göra en checklista/arbetsplan så man inte glömmer något.

 • Inköpslista. Handla drycker och torra varor i god tid innan tillagning, färskvaror bör handlas så sent som möjligt.
 • Förberedelser. Bröd och pajer kan göras i god tid och frysas, kalla såser och ev. marinering av kött och kyckling kan göras dagen innan servering.
 • Dukning och att ställa iordning bord där buffén ska serveras är bra att kunna göra dagen innan.
 • Tänk på att varm mat ska serveras varm och kall mat ska serveras kall. Se till att det finns värme- respektive kylplattor att tillgå.

Hygien

Att servera mat till många innebär att hygienen är extra viktig (se även Hygienavsnitt i matskolan). Tänk t.ex. på att det ska finnas gott om plats i kylen för en bra förvaring och att kyla ned varm mat, som lagas dagen innan servering, så snabbt som möjligt. Var också noga med den personliga hygienen. Vid serveringen är det bra att inte ta fram allt av varje maträtt från början utan istället fylla på när det tar slut.