Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:
Mat i frysen (matlåda)

Det är en bra vana att laga mycket mat på en gång så att extra mat till matlådor kan frysas in till en annan måltid. Rätter med köttfärs samt köttgrytor, pajer och soppor passar bra att laga upp i större mängd. Många recept är enkla att dubblera medan andra inte lämpar sig för detta.

Färdigmat som pyttipanna, köttbullar och korv håller sig bra i frysen och är lätta att laga till.

Livsmedel som är bra att ha i frysen (som komplement till färdiga rätter) är t.ex. ärter, broccoli, majs, bönor och olika grönsaksblandningar, bröd, bär, helt kött och fisk.

Hantering av fryst mat

Livsmedel bör frysas in snabbt. Om infrysningen blir för långsam bildas stora iskristaller som spränger sönder cellväggarna så att vätska och näring förloras. För att få en snabb infrysning bör frystemperaturen sänkas till infrysningsläge eller så långt det går. Det är bra att om möjligt göra platta förpackningar, sprida ut det som ska frysas in och placera nära kylelementen.

Lagringstemperaturen i frysen bör inte överstiga d.v.s. vara varmare än -18 °C (för att bäst bevara smak, näring och textur). Produkter som har frysts på ett bra sätt har i allmänhet bevarat en stor andel av de ursprungliga näringsämnena.

Vid förvällning (se ordlistan) av grönsaker dödas de enzymer som annars skulle förstöra smaken under infrysningen.

Datummärk gärna det som ska frysas in, t.e x Köttbullar 2009-12-24.

Luft bidrar till isbildning och uttorkning. Se därför till att så lite luft som möjligt finns kvar i förppackningarna.

Långsam upptining, d.v.s. vid låg temperatur, ger ett bättre resultat än snabb, då maten får tid att suga åt sig vattnet som varit is. För att förkorta upptiningstiden kan upptiningen göras i en plastpåse i vatten eller i mikrovågsugn.

Sammanfattning

  • Snabb infrysning
  • Ej över - 18 °C i frysen
  • Förväll grönsaker
  • Datummärk
  • Pressa ut luften
  • Långsam upptining