Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:



Den 31 december 2019 kommer den webbaserade versionen av Hemmets kokbok att upphöra. Om du har favoritrecept så passa på att ladda ner dem innan dess. Har du frågor om kokboken så kan du maila ansvarig utgivare Kristjan Aunver, kristjan.aunver@ikv.uu.se.


Inkokt fisk

Huvudingrediens:Hel fisk
Kategori:Traditionellt, S.M.A.R.T.-mat, Festligt
Energi/portion:550 kcal
Läs mer »
 
Fisken har en bra konsistens som gör att den faller isär i munnen.

Inkokt fisk

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
gul lök 50 g 0,5 st
vatten 1,25 kg 1,25 liter
lagerblad efter smak
kryddpepparkorn efter smak
vitpepparkorn efter smak
salt 28 g 4 tsk
ättika 20 g 1,5 msk
hel fisk, rensad 320 g -
Serveras till
potatis, mjölig sort, okokt 360 g 4 st
broccoli 100 g -
gröna ärter 120 g 2,5 dl
gräddfil 30 g 0,25 dl
knäckebröd - 2 skivor
bordsmargarin, 40 % 10 g -
banan 200 g 2 st
  Anvisningar
  1. Skär löken i klyftor, blanda i vattnet tillsammans med alla kryddor och ättiksspriten.
  2. Koka upp och låt koka till en lag i cirka 5 minuter.
  3. Rensa och fjälla fisken, lägg ner i lagen och sjud på svag värme i cirka 7-10 minuter.
  4. Låt sedan fisken svalna i kokvattnet. Ställ kastrullen i kallt vatten så svalnar det fortare.
  5. Fisken kan serveras varm kall eller varm, hel eller rensad på ett fat med pressad potatis, grönsaker och en klick gräddfil. Avsluta gärna med hårt bröd och en frukt.
 

Variation på tillagning

Var inte rädd för att salta kokvattnet ordentlig då fisken gör sig bäst ganska salt.
Fisken kan användas på kylda bufféer, i aladåb eller ätas som den är.

Allergianpassning

Gluten: Byt brödet mot ett glutenfritt alternativ.

Laktos: Byt gräddfilen och bordsmargarinet mot laktosfria alternativ.