Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:



Den 31 december 2019 kommer den webbaserade versionen av Hemmets kokbok att upphöra. Om du har favoritrecept så passa på att ladda ner dem innan dess. Har du frågor om kokboken så kan du maila ansvarig utgivare Kristjan Aunver, kristjan.aunver@ikv.uu.se.


Spenat- och kikärtspaj

Huvudingrediens:Spenat, kikärter
Kategori:Vegetariskt
Energi/portion:750 kcal
Läs mer »
 
Intensivt grön spenat i en rejäl paj med smarriga kikärter.

Spenat- och kikärtspaj

En sats ger: 4 portioner

Ingredienser Vikt Mängd
Pajdeg
vetemjöl 150 g 2,5 dl
margarin 75 g 15 msk
kesella, lätt 1 % 75 g 0,75 dl
Fyllning
spenat, fryst, hackad 500 g -
salt efter smak
gul lök 100 g 1 st
vitlöksklyfta 16 g 4 st
rapsolja till stekning
gurkmeja 2 g 1 tsk
kikärter, konserverade 360 g 6 dl
chilipulver efter smak
ägg 100 g 2 st
lättmjölk 100 g 1 dl
kelda, laga lätt 100 g 1 dl
salt efter smak
svartpeppar efter smak
Serveras till
morot 240 g 4 st
vitkål 280 g -
tomat 160 g 2 st
citron, med skal 75 g 0,5 st

knäckebröd - 8 skivor
päron 500 g 4 st
  Anvisningar
  1. Arbeta ihop vetemjöl, margarin och Kesella till en deg.
  2. Lägg in degen i folie eller under en bakduk och låt vila i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla sedan ut pajdegen och forma den rund. Lägg degen i en rund pajform och tryck fast den längs kanterna. Förgrädda i cirka 10 minuter.
  4. Tina spenaten i en kastrull, salta och låt sjuda i 3-4 minuter. Ta sedan upp den och krama ur det mesta av vätskan.
  5. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stekpanna tillsammans med gurkmejan.
  6. Blanda i kikärter, spenat och resten av kryddorna och smaka av. Häll röran i pajskalet.
  7. Vispa äggen lätt och blanda i mjölken och Lagalätt. Krydda med salt och peppar och häll blandningen över pajfyllningen.
  8. Ställ pajen i nedre delen av ugnen och grädda i 30 minuter. Servera gärna med en sallad och hårt bröd. Avsluta måltiden med en frukt.
 

Variation på tillagning

Krydda gärna ordentligt för att få fram det rätta stinget.

Allergianpassning

Gluten: Byt vetemjölet och brödet mot ett glutenfritt alternativ.


Laktos: Gör en vanlig pajdeg utan laktos samt äggstanning med laktosfritt margarin och mjölk.