Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Spenat- och kikärtspaj

Huvudingrediens:Spenat, kikärter
Kategori:Vegetariskt
Energi/portion:750 kcal
Läs mer »
 
Intensivt grön spenat i en rejäl paj med smarriga kikärter.

Spenat- och kikärtspaj

En sats ger: 4 portioner

Ingredienser Vikt Mängd
Pajdeg
vetemjöl 150 g 2,5 dl
margarin 75 g 15 msk
kesella, lätt 1 % 75 g 0,75 dl
Fyllning
spenat, fryst, hackad 500 g -
salt efter smak
gul lök 100 g 1 st
vitlöksklyfta 16 g 4 st
rapsolja till stekning
gurkmeja 2 g 1 tsk
kikärter, konserverade 360 g 6 dl
chilipulver efter smak
ägg 100 g 2 st
lättmjölk 100 g 1 dl
kelda, laga lätt 100 g 1 dl
salt efter smak
svartpeppar efter smak
Serveras till
morot 240 g 4 st
vitkål 280 g -
tomat 160 g 2 st
citron, med skal 75 g 0,5 st

knäckebröd - 8 skivor
päron 500 g 4 st
  Anvisningar
  1. Arbeta ihop vetemjöl, margarin och Kesella till en deg.
  2. Lägg in degen i folie eller under en bakduk och låt vila i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla sedan ut pajdegen och forma den rund. Lägg degen i en rund pajform och tryck fast den längs kanterna. Förgrädda i cirka 10 minuter.
  4. Tina spenaten i en kastrull, salta och låt sjuda i 3-4 minuter. Ta sedan upp den och krama ur det mesta av vätskan.
  5. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stekpanna tillsammans med gurkmejan.
  6. Blanda i kikärter, spenat och resten av kryddorna och smaka av. Häll röran i pajskalet.
  7. Vispa äggen lätt och blanda i mjölken och Lagalätt. Krydda med salt och peppar och häll blandningen över pajfyllningen.
  8. Ställ pajen i nedre delen av ugnen och grädda i 30 minuter. Servera gärna med en sallad och hårt bröd. Avsluta måltiden med en frukt.
 

Variation på tillagning

Krydda gärna ordentligt för att få fram det rätta stinget.

Allergianpassning

Gluten: Byt vetemjölet och brödet mot ett glutenfritt alternativ.


Laktos: Gör en vanlig pajdeg utan laktos samt äggstanning med laktosfritt margarin och mjölk.