Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:



Den 31 december 2019 kommer den webbaserade versionen av Hemmets kokbok att upphöra. Om du har favoritrecept så passa på att ladda ner dem innan dess. Har du frågor om kokboken så kan du maila ansvarig utgivare Kristjan Aunver, kristjan.aunver@ikv.uu.se.


Smulpaj efter säsongens frukt/bär

Huvudingrediens:Frukt, bär
Kategori:Traditionellt, S.M.A.R.T.-mat, Festligt
Energi/portion:410 kcal
Läs mer »
 
En klassisk och lättlagad efterrätt som uppskattas lika mycket av vuxna som barn.

Smulpaj efter säsongens frukt/bär

En sats ger: 4 portioner

Ingredienser Vikt Mängd
Fyllning
frukt eller bär 400 g -
strösocker 45 g 3 msk
potatismjöl 12 g 1 msk
Pajsmulor
vetemjöl 70 g 1,25 dl
havregryn 35 g 1 dl
strösocker 45 g 3 msk
bakpulver 2,5 g 0,5 tsk
flytande eller smält margarin 50 g 0,5 dl
Servera till
vaniljsås 400 g 4 dl
  Anvisningar
  1. Värm ugnen till 225 grader och smörj en pajform, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Lägg skalad, skivad frukt eller bär i botten på formen.
  3. Blanda socker och potatismjöl och strö över frukten eller bären.
  4. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt flytande margarin eller smält margarin.
  5. Rör ihop till små smulor. Fördela smulorna över frukten eller bären.
  6. Grädda pajen i 225 grader cirka 30 minuter och servera med vaniljsås, yoghurt eller glass.
 

Variation på tillagning

Miljötips:
Sommar: Välj rabarber eller jordgubbar. Övrig tid, välj gärna KRAV-märkta bär.
Höst: Välj svenska äpplen, päron eller plommon.
Vinter: Välj svenska äpplen.
Vår: Välj frukt från norra Europa eller Medelhavsområdet.

Allergianpassning

Gluten: Byt vetemjöl och havregryn mot ett glutenfritt alternativ. Många glutenintoleranta kan äta "ren havre", men var observant om besvär uppkommer.

Laktos: Byt margarinet mot ett laktosfritt alternativ och gör en laktosfri vaniljsås.