Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Julköttbullar

Huvudingrediens:Nötfärs
Kategori:Traditionellt, Bufférätter
Energi/portion:80 kcal
Läs mer »
 
Köttbullar med en julig twist

Julköttbullar

En sats ger: 8 bufféportioner á 50g

Ingredienser Vikt Mängd
kokt, kall potatis 56 g 0,5 st
havrekli 16 g -
lättmjölk 100 g 1 dl
kardemumma, malen 1,3 g 0,5 tsk
kryddpeppar, malen 1,3 g 2 krm
vitpeppar 1,3 g 0,5 tsk
salt 2 g 1,5 krm
nötfärs 320 g -
gul lök 15 g
flytande margarin till stekning
  Anvisningar
  1. Koka potatisen tills den blir mjuk.
  2. Låt under tiden havreklin svälla i mjölken tillsammans med kryddpeppar, kardemumma, vitpeppar och salt.
  3. Riv löken på den fina sidan av rivjärnet och potatisen på den grova sidan.
  4. Tvätta händerna noggrant.
  5. Arbeta samman nötfärs, lök, kokt potatis och vätskan med havrekli till en jämn smet.
  6. Rulla färsen till köttbullar.
  7. Stek köttbullarna i flytande margarin på medelstark värme. Kontrollera om de är genomstekta när de fått fin färg, efterstek på lägre värme vid behov.
 

Variation på tillagning

Servera på julbordet med rödbetssallad. Kardemumma och kryddpeppar kan uteslutas och då passar köttbullarna utmärkt tillsammans med kokt potatis, brunsås och lingonsylt. För jämnare och finare köttbullar kan man blöta händerna innan man rullar dem.

Allergianpassning

Laktos: Välj mjölk och matfett som innehåller lite laktos (låglaktos) eller är laktosfritt.