Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Köttfärs - grundrecept

Huvudingrediens:Köttfärs
Kategori:Traditionellt
 
 
Används till bl.a. köttfärs i ugn, köttbullar, biffar eller rullader.

Köttfärs - grundrecept

En sats ger: 4 portioner

Ingredienser Vikt Mängd
vatten eller mjölk 200 g 2 dl
ströbröd 28 g 4 msk
gul lök, hackad 24 g 2 msk
nöt-, fläsk- eller blandfärs 400 g -
salt 7 g 1 tsk
peppar 0,4 g 1 krm
ägg 50 g 1 st
  Anvisningar
  1. Blanda spädningsvätskan med ströbrödet och låt svälla i 5 minuter.
  2. Hacka eller riv löken fint. Om mildare löksmak önskas kan den fräsas i lite fett.
  3. Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt ägg, ströbröd och lök.
  4. Arbeta färsen smidig men överarbeta inte. Då tränger fettet ut och färsen blir trådig och seg.
  5. Forma färsen till t.ex. köttbullar, biffar eller köttfärslimpa.
  6. Servera med kokt potatis, pasta eller ris samt kokta grönsaker eller råkost. Lingonsylt eller gelé är också gott till.
 

Variation på tillagning

Ströbröd kan bytas mot havregryn eller 2 medelstora kokta potatisar som mosar eller rivs. Salt och peppar kan kompletteras med örtkryddor, t.ex. 1 tesked smulad oregano, timjan eller mejram. Mängden vätska som används till spädning kan variera beroende på köttsort. Mager nötfärs och blandfärs kan t.ex. spädas mer än fläskfärs. Köttfärs i ugn ska vara lösare än köttbullar och biffar som måste hålla formen vid stekning.

Allergianpassning

Gluten: Byt ströbrödet mot ett glutenfritt alternativ.

Laktos: Byt mjölken mot ett laktosfritt alternativ.