Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:



Den 31 december 2019 kommer den webbaserade versionen av Hemmets kokbok att upphöra. Om du har favoritrecept så passa på att ladda ner dem innan dess. Har du frågor om kokboken så kan du maila ansvarig utgivare Kristjan Aunver, kristjan.aunver@ikv.uu.se.


Lins- och kikärtsbiffar med couscous, avokadokräm och sallad

Huvudingrediens:Röda linser, kikärter
Kategori:S.M.A.R.T.-mat, Festligt, Vegetariskt
Energi/portion:776 kcal
Läs mer »
 
Kryddiga biffar med vacker solgul couscous med russin, avokadokräm med wasabismak och sallad.

Lins- och kikärtsbiffar med couscous, avokadokräm och sallad

Antal portioner:

Ingredienser Vikt Mängd
Lins- och Kikärtsbiffar
röda linser, torkade 130 g 1,5 dl
kikärter, konserverade 130 g 2,25 dl
gul lök 56 g 0,5 st
vitlök 12 g -
persilja, färsk 52 g 5,25 dl
spiskummin 0,8 g 2 krm
paprikapulver 1,6 g 1 tsk
cayennepeppar 0,8 g 2 krm
majsstärkelse 16 g 2 msk
vetemjöl 18 g 0,25 dl
salt efter smak
peppar efter smak
peppar efter smak
mjölkfritt flytande margarin 28 g 0,25 dl
Couscous
couscous, okokt 80 g 1 dl
vatten 100 g 1 dl
salt efter smak
gurkmeja 4 g 2 tsk
russin 18 g 2 msk
Avokadokräm
avokado 120 g 1 st
wasabi (japansk pepparrot) 3 g -
salt efter smak
peppar efter smak
Sallad
ruccola 30 g -
äpple 36 g 0,25 st
selleristjälk 20 g -
solrosfrön 12 g 1,5 msk
limejuice 30 g -
  Anvisningar
    Lins- och Kikärtsbiffar
  1. Koka linserna efter instruktioner på förpackningen
  2. Skala och hacka lök, vitlök och persilja. Häll allt i en bunke tillsammans med kikärter, linser, kryddor, vetemjöl och majsstärkelse. Mixa detta till en smet med stavmixer.
  3. Forma smeten till 2 biffar och stek i rapsolja i en teflonpanna. Rör biffarna så lite som möjligt innan vändning för att minska risken för sönderdelning.
  4. När biffarna fått en fin yta kan de serveras
    Couscous
  1. Koka couscous enligt instruktioner på förpackningen
  2. Krydda med gurkmeja och blanda i russin(en)
    Avokadokräm
  1. Gröp ur avokadon och häll i en skål tillsammans med övriga ingredienser
  2. Mosa blandningen till en smet med en gaffel
  3. Servera till biffarna
    Sallad
  1. Skölj ruccola, selleri och äpple
  2. Skär äpple och selleri i bitar och blanda dessa med ruccola
  3. Strö över solroskärnorna
  4. Pressa färsk limejuice över salladen
 

Variation på tillagning

För den som vill ha mer färg på rätten kan avokadokrämen bytas ut mot en tomatsalsa. Limejuicen i salladen kan bytas ut mot en vinegrett.

Allergianpassning

Gluten: Byt couscous mot tex ris, bovete eller quinoa. Uteslut vetemjöl ur biffarna och ta dubbla mängden majsstärkelse istället.

Laktos: Laktosfritt