Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:




Grahamsbröd med pumpakärnor

Huvudingrediens:Grahamsmjöl, morot, pumpakärnor
Kategori:S.M.A.R.T.-mat, Bröd
 
 
Ett mjukt bröd med goda pumpakärnor.

Grahamsbröd med pumpakärnor

En sats ger: 1 limpa

Ingredienser Vikt Mängd
jäst 25 g 0,5 st
vatten 500 g 5 dl
rapsolja 50 g 3,5 msk
salt 10 g 1,5 tsk
strösocker 9 g 9 krm
morot 50 g 0,75 st
äpple 50 g 0,5 st
pumpakärnor 75 g 22,5 msk
grahamsmjöl 300 g 5 dl
vetemjöl 450 g 7,5 dl
  Anvisningar
  1. Tänk på att deet är viktigt med en ren arbetsyta och rena händer. Sätt eventuellt upp håret och ta av dig smycken innan du börjar.
  2. Smula ner jästen i en bakbunke.
  3. Värm vatten och olja tillsammans i en kastrull fingervarmt, cirka 37 grader.
  4. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
  5. Skala och riv morot och äpple. Tillsätt sedan salt, socker, den rivna moroten, äpplet och pumpakärnorna till degvätskan och blanda ihop.
  6. Tillsätt grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet tills degen inte längre klibbar eller fastnar på väggarna av bunken, spara lite av vetemjölet till utbakning. Arbeta degen för hand cirka 10 minuter.
  7. Låt jäsa under bakduk på dragfri plats cirka 45 minuter.
  8. Forma degen på mjölat bakbord till önskad form och placera eventuellt i smord brödform. (cirka 1 1/2 liter stor) Jämna till och tryck ut mot kanterna så formen fylls.
  9. Jäs brödet under bakduk cirka 1 timme . Värm ugnen till 225 grader.
  10. Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 25-30 minuter tills brödet ser fint ut.
  11. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Variation på tillagning

Byt ut eller lägg till nötter, frön eller andra rotfrukter/frukter efter smak och tycke.

Allergianpassning

Gluten: Byt ut mjölen mot glutenfria alternativ. Tänk på att glutenfritt mjöl oftast behövs i annorlunda mängder än vanligt mjöl så prova dig fram.

Laktos: Receptet är laktosfritt.