Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:



Den 31 december 2019 kommer den webbaserade versionen av Hemmets kokbok att upphöra. Om du har favoritrecept så passa på att ladda ner dem innan dess. Har du frågor om kokboken så kan du maila ansvarig utgivare Kristjan Aunver, kristjan.aunver@ikv.uu.se.


Mörkt potatisbröd

Huvudingrediens:Potatis, rågmjöl, vetemjöl.
Kategori:Bröd
Energi/portion:2769 kcal
Läs mer »
 
Ett härligt mjukt bröd som är saftigt och smakrikt.

Mörkt potatisbröd

En sats ger: 12 bröd

Ingredienser Vikt Mängd
kokt potatis 300 g -
jäst 15 g 0,25 st
vatten 200 g 2 dl
mörk sirap 7 g 5,5 krm
filmjölk 3% 300 g 3 dl
salt 14 g 2 tsk
rågmjöl 400 g 8 dl
vetemjöl special 270 g 4,5 dl
  Anvisningar
    Mörkt potatisbröd
  1. Koka potatisen med skal. Låt potatisen svalna.
  2. Tvätta händerna.
  3. Skala och riv potatisen på rivjärn.
  4. Smula jästen och tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten i en bunke och rör ihop det.
  5. Tillsätt hela mängden sirap, filmjölken, rågmjölen och 240 gram av vetemjölet.
  6. Arbeta samman ingredienserna. Knåda degen för hand i 10 minuter.
  7. Jäs degen i 2 timmar under bakduk.
  8. Sätt på ugnen på 200 grader.
  9. Tillsätt resterande mängd vetemjöl på bakbordet och skär upp degen i 12 stycken lika stora delar.
  10. Mjöla händerna och vänd sedan degbitarna i mjöl. Arbeta ut degbitarna till 5 cm tjocka bullar.
  11. Sätt in en tom plåt i ugnen 30 minuter, låt degbitarna stå och jäsa utanför under tiden.
  12. Ta ut plåten och lägg på bröden med ett bakplåtspapper under.
  13. Sätt in plåten med bröden mitt i ugnen och placera in en ugnsfast form med vatten i, längst ner i ugnen.
  14. Grädda i 18 minuter.
  15. Ta ut plåten och låt brödet svalna på galler utan bakduk.
 

   

Allergianpassning

Gluten: Innehåller gluten

Laktos: Byt filmjölken mot laktosfria alternativ.